Az első generációs konzol korszak kezdetét 1972-re datáljuk, amikor kiadták Ralph Baer híres konzolját a Magnavox Odyssey-t, ami “The Brown Box” kereskedelmi változata volt. Bár kezdetben több hasonló “Pong” konzol is készült, mégis az Atari Pong megjelenéséig nem igazán virágzott ez a szórakozási forma. Végül 1977-re annyi “klón” készült, hogy Amerikában összeomlott a piac, teret engedve az időközben feltörekvő második generációnak. A pongok azonban tovább éltek, először Európában és a Távol-Keleten, majd végül 1980-ban Japánban a Color TV-Game szériával véget ért a ciklus.
A képekre kattintva a gyűjteményem eme korszak egy-egy darabját tekinthetitek meg, párszavas ismertetővel egyetembe.


.

Philips tele-spiel (ES 2201)

Megjelenés: 1975
Állapot: kérdéses
Gyűjteménybe kerülése: 2018.05.

Jelenlegi legidősebb konzolom, ami korban még a nagy Atari Pongot is megelőzte. Az amerikai sikerek után a Philips az öreg kontinensen folytatta a terjeszkedést, először a Magnavox Odyssey került a piacra, majd őt váltotta a tele-spiel széria (első volt a 2201-es). A képeken is jól látszik, hogy egy érdekes formájú pong volt, több szokatlan elemet is tartalmazott. Ilyen például a cartridge (kazetta) használat, ami akkoriban még újdonságnak számított, ami lényegben úgy jellemezhető, hogy maga a gép tartalmazta az alapvető logikai egységeket, 7 CMOS chipet, a különböző cartridgek egyfajta játékválasztóként működtek, minimális áramköröket tartalmaztak, mondhatni csak receptet, a süteményt már a konzol készítette el. Másik érdesség, hogy a játékvezérlők nem a géphez, hanem cartridgehez csatlakoztak. Ez utóbbiból 5 darab készült hozzá, az alap pongot a gépek mellé adták. A játék maga inkább áll közelebb a Magnavox Odyssey-hez, mint a klasszikus pongokhoz. Többek közt a labda mozogás szokatlan, nincsenek se pályaszélek, se pontozás, a gólokat a konzol közepén lévő két csúszkával, manuálisan kellett számon tartani.
Az enyém dobozos példány, működése ismeretlen, állítólag jó, de modern LCD tévén nem sikerült befognom a jelet.


.

Atari Super Pong (Modell: C-140)

Megjelenés: 1976
Állapot: működő
Gyűjteménybe kerülése: 2018.06.

A gyűjteményem második legidősebb tagja ez az ikonikus Atari Pong. Az Atari első saját, C-100-as modelljének utódja, pár hónappal a nagy előd debütálása után, immár 4 pong játékkal jelent meg Amerikában. Formájában a klasszikus SEAR/Atari Pongot követi, itt még magán a konzolon volt a két potméter, csak a későbbi modelleknél lettek ezek levehetőek. A lenti, működés közbeni képeken nem grafikai hibák láthatók, ez a kis konzol már tudott ilyen színeket produkálni. Hangokat szintén a C-140 hangszóróiból jöttek, a hangerő szabályozás lehetősége nélkül. A gép lelke egy C010073-3 chip volt, amit még a Atari Super PONG Ten-nél alkalmaztak.


.

Commodore T.V. Game (3000H)

Megjelenés1977
Állapotműködő
Gyűjteménybe kerülése2017.10.

A nagy pong háborúból Jack Tramiel cége sem maradhatott ki. Az akkor már a PET-el piacon lévő Commodore két modellel is próbálkozott, a 2000K és a 3000H változatokkal. Nekem ez utóbbit sikerült beszereznem. A gépen jól látszik, hogy bár a kissé a rajt után indultak el a konzol piacon, próbáltak mindent megtenni, hogy kitűnjenek a tömegből. Kapásból négy játékos szállhat harcba a labdáért: hárman a saját irányítóval, egy pedig a konzolon lévő csúszka segítségével, (és nullázza le “véletlenül a meccset, ha nagyon vesztésre állnak). Kellemes külsejű, masszív darab, a szokásos elem és hálózati áramforrás is biztosított, valamint egy fénypuskát is csatlakoztathatunk hozzá. Maga a vezérlése is újítás volt, egy MOS 7601 chip (!) dorombolt benne, ami egy ROM-ból olvasta ki az adatokat vagyis a pong játékok “szoftveresen” voltak kódolva.


.

Interton video 2400

Megjelenés1977
Állapotműködő
Gyűjteménybe kerülése2018.03.

A német Interton cég 1975 tájékán adta ki a saját pongját az Interton 2000-est, majd ezt követte pár évvel később a 2400-as. Egyszerű, a cégre később is jellemző dizájn és fekete szín jellemzi. Alapja egy AY-3-8500 chip volt, amit a pong teljesen ki is használt. A megszokott 4 alapjáték mellé, egy ötödiket is adtak, ami szintén a 8500-asba volt építve, de csak kevés konzolba tették elérhetővé. Ez volt az “5 ütős” foci (a játékosok között 2:3 arányú felosztásban). Ezen kívül még állítani lehet a labda sebességét, az ütők méretét, de még a labda pattanási szögét is!
Maga a konzol elég kicsi, hálózat mellett 9 voltos elemről is működtethető.


.

Universum Color Multispiel 4106

Megjelenés1977
Állapotkérdéses
Gyűjteménybe kerülése2018.05.

Egy újabb német pong, ezúttal a Quelle magazin volt a forgalmazója ennek a színes “grafikájú” konzolnak. Aki nem ismerné, a Quelle katalógus egyfajta korai “webshopként” üzemelt, csak nyomtatott formában. Rengeteg terméket, főként divat cikkeket árultak, de szép számmal fordultak meg elektronikai termékek is a lapjaikon. A híres Atari klón játékok is az ő bűneik voltak (Jungle Boy, Bermuda stb.). Maga a konzol elég nagy, két kivehető irányítót tartalmazott, valamint egy fénypuskát is lehetett hozzácsatolni. Nekem még az elemtartóban még ott figyelt az eredeti páramegkötőgyöngy tasak is! Sajnos, a képet megint nem sikerül befognom, de nagy a gyanúm, hogy egy CRT tévén sikerül majd. Itt is sok opcióval lehet még színesebbé tenni, az amúgy is színesen megjelenő játékokat!
Külön szereztem hozzá (2019.05) egy fénypuskát is, erről képek itt is láthatóak, de külön csoportba, leírással is elérhető lesz.
Szintén AY-3-8500 chip zakatol a belsejében.


.

Hanimex TVG-070C és Soundic Programmable (PC-50x klónok)

Megjelenés1978
Állapotműködnek
Gyűjteménybe kerülése2018.03.

A hagyomány pongok mellett hamar a piacra került a cartridges verziók is, ami közül a PC-50x sorozat a legismertebb (ahol az ‘x’ helyett lévő szám, 1-8-ig, a játék fajtáját jelezte). Maga a cartridge tartalmazta a chipet és az áramkörök jelentős részét, a konzol inkább egy fordítóként szolgált, önmagában használhatatlan volt. Ezek a rendszerek főként Európába terjedtek el igazán, ugyanis ide később ért el az “Atari 2600 láz”, és a 2. generációs konzolok. Ráadásul az áruk is alacsony volt, így, bár igazából csak felturbózott pongok voltak, egyfajta “szegény ember Atarija-ként” funkcionáltak.
Sok, több tucatnyi változat készült belőlük, jelenleg én két példányt, valamint négy játékot, köztük egy dobozost, birtokolok. A submarine-ről videót a képek alatt láthattok.


.

Videomaster Colour Cartridge

Megjelenés1979
Állapotkérdéses
Gyűjteménybe kerülése2019.04.

Ez az érdekes kinézetű (ronda – a szerk.) pong a kései európai tv játék láz terméke, méghozzá az Angol Videomaster gyártotta és dobta piacra. Sajnos a kései érkezés nem vált a konzol előnyére, noha a PC-50x / SD 050 család tagjaként több játékot is kiadtak az alap All Sports mellé, amiből az első ketté nekem is meg van, ahogy a képeken is látszik

  • Road Race
  • Stunt Rider
  • Super Wipeout

Végül a Videomaster látta, hogy süllyed a hajó és egyesülve a Voltmace-el beszálltak a második generációs bizniszbe, nekik köszönhetjük a Voltmace 1292 Advanced Programmable Video System klón konzolt is.

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .