Antstream Arcade – Teszt!

Korábban írtam a retro játékokkal foglalkozó Antstreamről, ami a GeForce now, Stadia vonalon mozogva a streamelős forma mellett tette le a voksát. Csupán annyi különbséggel, hogy az előző kettőtől eltérően a felhasználónak itt nem kell egyesével megvenni a játékokat, hanem a szolgáltatás részeként mind megkapja őket. Mondhatni az Antstream a retro játékok Netflix-e.

Az itthon is egy jó ideje elérhető szolgáltatás a napokban én is leteszteltem Pc-n és mobilon. Ebben az is nagy szerepet játszott, hogy most, a visszavonásig, befizetés nélkül 7 napig ingyen kipróbálható az Ant. És hogy megéri ez havidíjas formában is? A folytatásban kiderül… :)

Körülbelül már egy éve használom az Nvidia felhőalapú szolgáltatását, a GeForce Now-t, méghozzá előfizetőként és eddig elég pozitív véleménnyel vagyok az ilyen típusú videojátékozásról. Az Antstreammel is szemezgettem egy ideje, a retro témán kívül főleg azért érdekel, mert mindig emulátor gonddal küzdök. A Pc-m ugyan roskadozik a különféle emuktól, azonban mobilra még nem sikerült igazán kielégítőket találnom. Nos, erre a problémára lenne ideális az Ant, hisz csak magát az appot kell telepíteni, a játékok már készen várnak, nem kell rom-ra vadászni. Ráadásul akár többen is megmérkőzhetünk, haverokkal vagy random emberekkel, egyszóval minden adott, ami egy jóféle retrozáshoz kell.

Maga a program nem is igényel komolyabb beállítást, egyszerű, könnyen átlátható, mindezt pofás külcsínnel megbolondítva. A játékkínálatra sem lehet panasz, jelen pillanatban közel 1146 darab vár minket belőlük az Antstreamen. Van itt platform, verekedős, shoot em up, puzzle, sport de még szöveges kalandjáték is. Ahogy az elvárható, a kínálatban sok klasszikus megtalálható (Pac-Man, Defender, Space Invaders, Mortal Kombat, Barbarian, Double Dragon, Ikari Warriors, Last Ninja, metal slug X stb), ezek főleg Commodore 64, Spectrum, Amiga és arcade gépekre írt változatok. Van olyan, amiből több átirata is megtalálható, ez ugyan kicsit lefarag abból az 1146-ból, de aki pl. ZX Spectrumon nevelkedett C-64 helyett, az értékelni fogja ezt.

Üröm az örömben, hogy azért igencsak hiányos a “nagy címek” jegyzéke. Nincsenek itt pl. Nintendoék (akik valószínűleg sosem fogják kiadni a kezük közül a jogokat), se Intellivisionék (ők meg az Amicora tartogatják a puskaport), és kevesek az Atari 2600-os játékok is. No, meg nincs Wizard of Wor sem :(. Ennek oka általában az, hogy sok videojáték esetében nem tudni, jelenleg ki rendelkezik a szerzőijogok felett, vagy ha mégis, akkor lehet az éppen nem szeretné átadni, kölcsön adni azt. Mint a Wizard of Wor-t a Warner Tesók, akik az IP felélesztését tervezgetik, legalábbis nemrégiben aktiválták a jogokat – (Vigyázat! sóderbánya! – a szerk.)
De még így is akad szép számmal ismerős klasszikus amivel elüthetjük az időt, valamint egy halom másik, ami még felfedezésre vár.

DinokalandDinokaland

Az irányításnál is törekedtek arra, hogy lehetőleg mindenhol ugyanaz legyen a billentyűzetkiosztása (vagy a kontrolleré). Általában a nyilakkal mozgunk és az Y / X-el lövöldözünk, ugrunk stb. Enter-el pedig a menüt hívhatjuk, ahol még menteni is lehet!
Mobilon már más a helyzet. Maga az app csodásan fut, még az öregebb táblagépeken is vígan muzsikál, ám aki nem szokja az érintősképernyős irányítást, annak nehéz dolga lesz. Nekem nem állt rá a kezem és kontrollerem sincs hozzá. Így mobilon maradtak a kaszinós és a szöveges kalandjátékok.

Azért van bonyolultabb billentyűzet kiosztás is.

Az Antstream nem csupán egy felhőalapú “konzol”, a készítők nagy hangsúlyt fektetnek a közösségi programokra is. A játszásokkal ugyanis szinteket léphetünk és gyémántokat gyűjthetünk, és míg az első csupán rangunkat növeli (ami jelen pillanatban csak f. méregetésre való), addig a lila kristályokkal egyes játékoknál különféle kihívásokat nyithatunk ki (pl. egy élettel vigyük végig az xy játékot, vagy 1 perc alatt teljesítsük a pályát stb.). Vagy nevezhetünk a bajnokságokra!
Ez utóbbiak időszakosan elérhetők, leginkább a kihívásokra hasonlítanak, csak itt azzal is számolni kell, hogy nagyon kemény lesz a mezőny, mivel a helyezésekért pontok, kitüntetések és elismerés jár (a profilodba). Egyszóval, idesereglik az Antstream apraja-nagyja és néha hírességek is beszállnak a küzdelembe. Mint pl. pár hete Pac-Man bajnokságon maga Billy Mitchell is megkergette a Inkyt, Pinkyt, Blinky és Clyde-ot.
De még a “sima” játékot is befejezve a rendszer egy globális eredménytáblán rögzíti az elért eredményünket (ahol ennek van értelme ofc.), így láthatjuk, hogy az Antstream felhasználói között hanyadik helyen vagyunk.

Na, ki a király? 8)

És itt van még egy igazi csemege, a multiplayer rész, ahol haverokkal, ismerősökkel vállvetve, vagy éppen szemtől-szembe lehet küzdeni. Sajnos, a hálózati mókát nem volt lehetőségem kipróbálni, pedig játszottam volna egy Sensible soccer-t valakivel :D

Legendák az arénában.

Azonban hiába a sok változatos játék, a tökéletes mobi port, a kézreálló irányítás, az Antstream erőssége egyben a gyengéje is. Ez pedig a streamelés. Hiába van stabil, gyors netem, hiába fut a Gfnow-n az AC Valhalla ultra grafikán, néha-néha megnyeklik a hálózat, gyengül a jel. Ilyenkor a képminőség drasztikusan leromlik, laggol egyet a játék, majd minden megy tovább.
Mondanom sem kell, hogy egy arcade játék esetében, ahol minden mozdulat számít, ez milyen nagy pofára esést eredményezhet. Főleg, ha í toplistás helyet döntögeti az ember. Szerencsére ez nem gyakori dolog, viszont ha éppen rosszkor jön, az azért fájó tud lenni, és az esetleg éppen a közelben tartózkodó fiatalabb családtag szókincse akaratlanul bővülhet pár cifrább indulatszóval…
Az is vicces valahol, legalábbis megmosolyogtató, hogy a streamelés adatforgalmára a játék méretének sokszorosa megy el. Egyszerűbb és gazdaságosabb lenne letölteni a telóra/Pc-re a rom-ot, de valószínűleg a jogdíjak is mások lennének, meg értelmét vesztené maga a szolgáltatás is (tárhelyről nem is beszélve), de tény, hogy se lag, se kimagasló mobiladatforgalom nem lenne.

A másik gondom az Antstream-el, hogy itt-ott még elég bugos. A játék kereső lefagy, nem mindig lehet benne egy adott platformra rendszerezni a találatokat, a menüben egérrel nem, csak billentyűzettel lehet jobbra-balra tekerni a játéklistát, mobilon pedig app váltáskor néha eltűnik a menüsor.
Grafikai sem olyan, mint egy emulátoron, egy-két játék, hát elég ronda. És ezt retro gamerként mondom, szóval tessék nem ÚGY érteni. Ez egyrészt a streamelésből adódik, másrészt a teljesképernyőre erőltetés miatt. Sima, kis ablakos mód nincs sajna, mobilon viszont szép, cserébe ott ugye az irányítás rossz…

Lagoláskor ilyen csúnya lesz a játék.

Összességében azonban nagyon elégedett vagyok az Antstream-el. Teljesen rákattantam, és noha sok kedvenc és klasszikus játékot hiányolok, legalább egy tucat újal is megismerkedtem, amivel eddig még nem találkoztam. Ilyen például a nagy kedvencé vált Batty Builders, megunhatatlan Baraduke vagy az eddig csak hírből ismert GODS.

A bevezetőben feltett kérdésre válaszolva tehát: igen megéri előfizetni az Antstreamre, ha tényleg szereted az inkább árkád stílusú retro játékokat ÉS huzamosabb ideig, szinte napi szinten játszanál. Egy-két kedvenc miatt nem éri meg az előfizetés. Szerintem. De a hangsúly tényleg azon van, hogy megosztod a pontjaid a közösséggel, van mi motiváljon, hogy sokadszor neki ugorj egy-egy pályának és döntögesd az eredményeidet, vagy éppen indulj az aktuális heti-havi bajnokságon; e-retro-sportolj.
Jelen pillanatban a havidíj 9,99 font (ami olyan 3900 forint környékén ingadozik), szóval nem olcsó, ezért valóban úri huncutság előfizetni rá úgy, hogy havonta, két havonta ránéz az ember.

A cikk írásakor még tart az ingyenes időszak, aki siet, még ki tudja használja ki:

https://www.antstream.com/

A retro legyen veletek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .