Az első videojáték “easter egg” – Nem, nem az Adventure

A Ready Player One rajongók előtt nem lesz ismeretlen az Atari 2600-os Adventure, ami úgy került be a köztudatba, mint az első videojáték, amiben húsvéti tojást, azaz Easter egg-et rejtettek el. Én is sokáig a könyv alapján gondoltam így, és megmondom, meglepett, amikor a megtudtam, hogy ez nem egészen így van. Persze semmi kétség Warren Robinett zsenialitása felől, csak egyszerűen másnak hamarabb az eszébe jutott, hogy a nevét vagy másfajta “tojást” elrejtsen egy játékban.

Tudom, a “de a google azt írja”, hogy az Adventure a nyerő, de az első otthoni videojáték, amiben “easter egg” található, az az 1978-as Video Whizball volt, ami ráadásul a “Fairchild Channel 1”-es konzolra, vagy németes nevén, Saba Videoplayre jelent meg. De a nyertes még korábbról fog kikerülni. Lássuk hát!

Kezdjük talán azzal, hogy maga az Easter egg, vagyis a “húsvéti tojást” fogalom honnan származik. Értelemszerűen összefügg a hagyományos húsvéti tojással, és míg felénk inkább – még – az a divat, hogy a jányok a fiúknak adják a locsolásért cserébe, más országokban pont hogy vadásznak rá. Persze nem sörétes puskával, hanem kosárral, ugyanis ilyentájt a felnőttek tojásokat rejtenek el a ház körül és ezeket a gyerekeknek kell megkeresni, összegyűjteni. Angliában, Amerikában Egg hunt néven fut a dolog, a vadászat eredete pedig úgy a 16. századi Németországba vezethető vissza, legalábbis egy wikipédiás említés alapján Martin Luther (in ungaris: Luther Márton) találta ki ezt a gyermekek szórakoztatására. Maga a tojás díszítése, pedig még sokkal korábbra tehető az emberiség történelmében.
A médiában talán az egyik legkorábbi “elrejtett” húsévéti tojás az 1975-ös The Rocky Horror Picture Show-ban látható, ami állítólag úgy került a mozivászonra, hogy a stáb, a forgatáson kívül, rendezett egy “Egg hunt-ot”, és hát nem sikerült megtalálni az összes tojcit, így egy végül bekerült a magába a kész filmbe.

The Rocky Horror Picture Show tojása a kanapé alatt.

Visszakanyarodva a videojátékokhoz, Ready Player One könyvben az Adventure-ban rejtőzött az első ilyen turpisság. Ugye, ez a játék programozója, Warren Robinett neve volt, aki ezzel a trükkel tudta csak beleírni “magát” a játékba, mivel annak idején az alkotókat nem tüntették fel sehol. Ahogy azt az Intellivision cikknél írtam, valóságos harc ment egy-egy jobb fejlesztőért, mindenki “védte” a konkurenciától a sajátját, ezért értelemszerűen nem tették közé melyik játékot ki követte el.

Robinett neve az Adventure-ban. 

De nem csak Warren próbált ily módon halhatatlanná válni, 1978-ben már Brad Reid-Selth fejében is megfogant az ötlet, hogy elrejtse nevét az általa készített Video Whizball-ban. Sajnos maga a játék nem tartozik éppen a legpopulárisabbak közé. A konzol sem, amire megjelent, ez pedig a Fairchild Channel F volt, ami a megjelenési idejében még az Atari szupersztár VCS-t is beelőzte, és a második generációs konzolok első képviselőjének tekinthető. Maga a Whizball egy újragondolt pong/faltenisz játékhoz hasonlít, csak itt már lövedékeket használva kell egymás kapujába lőni az ide-oda szálldosó négyzet-labdákat, illetve a másikat is jól hókon lehet pusszantani egy-egy jól sikerült lövéssel, aki ilyenkor pár percre kiesik a játékból, védtelenül hagyva a kapuját. Egyszerű, taktikus és szórakoztató, egyszóval pont egy második generációs konzolra való játék.

Most még 1 nullra vezetek, de elég ügyes a gép, hamar fordít.

A tojás megtalálása viszont nem olyan egyszerű, talán ezért is váratott magára a felfedezés egészen 2004-ig. Első lépésként egy szimpla meccset kell játszani, majd a végén mikor a gépi ellenfél inaktívvá válik, csak ara kell törekedni, hogy minket is kilapítson egy kocka, vagyis mind a két játékos valahogy kiessen a már véget ért játékból. Ha ezzel megvolnánk indítani kell egy új mérkőzést a 43-as pálya és 67-es ponthatárt választva, az ekkor betöltődő játék középen immáron a Reid-Selth név lesz olvasható.

Itt a “tojás”.

(Érdekes adalék: a ROM utolsó pár byte-ja a TRACY szót tartalmazza, ami pedig nem más, mint Brad lányának a keresztneve. <3)
Később még egy játékot készített Brad, az Alien Invasion-t, egy Space Invaders klónt, és ebben is elrejtette  “önmagát”. Ez amúgy egyben az utolsó játék volt, amit kiadtak az öreg Fairchild Channel F-re (1981-ben). Itt is előhozható volt a Reid-Selth név, valamint extra huncutságként az UFÓ helyett egy kacsa suhant át a képernyő tetején.

Az Alien Invasion easter egg-Yeahh.

Jelen pillanatban tehát úgy néz ki, hogy az otthoni videojátékkonzolok között a Video Whizball érdemli a legelső húsvéti tojást rejtő játék címet. És fontos kiemelni az “otthoni” és a “konzol” szavakat, mert pl. 1976-ban az első szöveges kalandjáték, a Colossal Cave Adventure szintén tartalmazott titkos parancsokat, amivel különféle “csalásokat” hozhattak elő a játékosok, ám mivel ez csak nagy gépekre “jelent meg”, úgy mint pl. a  PDP-10-remás kategóriába sorolhatjuk, hisz nem ért el akkor tömegeket, mint egy otthoni vagy egy arcade videojáték. Valamint véleményem szerint, inkább cheat kódnak fogható fel, mint Easter Eggnek.
Viszont a jelen pillanatban az abszolút győztes címet az 1973-ban készült Moonlander viheti haza, a DEC GT40-re átírt verziójában felbukkanó tojásnak köszönhetően. Az Apollo program inspirálta játékban (legtöbbünknek a Jupiter Lander klónja lehet ismerős) a Holdon kell landolni az űrhajónkkal, a fúvókákkal úgy igazgatva a leszállóegységet, hogy ne verjük oda a vasat a felszínnek. Ha sikerült végrehajtani a küldetést, egy asztronauta kiszáll az egységből és kitűzi a nemzeti zászlót (funfact: ezzel az első cutscene és az első emberalakú sprite díjat is bezsebeli a Moonlander). A tojás mibenléte pedig abban rejlik, hogy a pálya egy rejtett szegletén egy McDonald’s étterem árválkodik (lásd a képet), és ha az mellé száll le a játékos, az asztronauta bizony beugrik oda egy Happy Mealre (ööö… az akkoriban még nem létezett, csak ’79-től vezették be a HM-et a meki kínálatába – a szerk.)
A játék alkotója pedig Jack Burness volt, így jelen pillanatban neki köszönhetjük az első videójáték húsvéti tojást. Íme:

Easter Egg McMuffin

És ha már szóba kerültek a kategóriák, megemlíteném a játéktermi gépeket is. E bejegyzés írásakor a legelső az Arcade Easter Egg cím tulajdonosa ebben a kategóriában az 1977-es Starship 1. Itt, a megfelelő sorrendben lenyomott gombsor és egy pénzérme bedobása után megjelenik a “Hi Ron!” felirat, utalva a programozóra, Ron Miller-re, és 10 ingyen játék bónuszt is ad a program. A tojás felfedezője szépen dokumentálta a keresés és megtalálás folyamatát is (amihez beszerzett egy eredeti játékgépet is!!!), ezt a következő linken magatok is elolvashatjátok:

Chasing the first arcade easter egg

Summa summárum: ahogy az fent is olvasható, nem annyira egyszerű annak a megállapítása, hogy kit illet az első díj, főleg mivel bármikor felfedezhetnek egy még régebbi tojást (persze véges lehetőség van erre is).
Mégis, valószínűleg az Atari-s Adventure marad meg a köztudatban, mint az első videójáték easter egget tartalmazó játék. Egyrészt a RPO miatt, másrészt elég populáris konzolról és játékról beszélünk (főleg a könyv és film óta indult meg a kereslet a szóban forgó játék cartridge), könnyebben megragad az emberek fejében. Viszont ha szakmaiak akarunk maradni és tényeket közölni, akkor a  “tudjuk e melyik játékban volt az első easteregg?” kérdésre a válasz: “Hát, nem az Adventureban!” :D

A Retro Legyen Veletek.


Érdekességként egy lista az eddig megtalál Atari 2600-ra írt játékokban megtalált tojásokról (és bugokról): http://www.ataricompendium.com/game_library/easter_eggs/easter_eggs.html

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .