Blue Max – A kékfedelű vadászgép

A legendás C64-es Blue Max valószínűleg itthon is sokan kedvelték, nálunk gyakran előkerült a szombat/vasárnap délutáni gépezéskor. Az első világháborús “arcade-repülőszimulátor” minden tekintetben figyelemreméltó alkotás volt, ma biztosan GOTY díjat zsebelne be. Tartalmas, izgalmas szórakozást nyújtott, nem sikerült lehetetlenül nehézre, mint egy-két korabeli “Commodoros” játék, mégis annyira összetett elemeket tartalmazott (fel/le szállás, sérülések, légi csata), amivel kevés akkori alkotás dicsekedhetett. És persze ott volt a dallamos kis zenéje, ami amúgy a Rule, Britannia bitesítése, ez többek közt az Ultima sorozatból is ismerős lehet a “digitális kultúrán nevelkedett” embereknek :D.

bmcelpont
A “radaros ház”.

A történet szerint (mert ez is van neki), egy Max Chatsworth nevű brit, első világháborús pilótát alakítunk. Max sok borsot tört a gonosz poroszok orra alá, így a Német Birodalom hősünk leszedéséért egy Pour le Mérite (avagy Blue Max) medált ígért (ezzel elkeresztelve a karakterünket). Így a rajtunk múlt, hogy Kék Max-el, hírnevéhez hűen, pályáról-pályára haladva a végcélok lebombázásával megnyerjük a háborút, illetve a játékot. Bizony, mert van vége is. :)

Mi angol tudás híján csak blúe-maksznak hívtuk a programot, és ez a nyelvi hiányosság annyiban is hátráltatott minket, hogy sokáig fogalmunk sem volt a játék apró részleteinek mikéntjéről. Pl. azt kikövetkeztettük, hogy felszállni akkor szabad, ha fehér színű lesz a sebesség jelző. Vagy azt, hogy amikor “valamiért” elromlottak a dolgok a gépen, azt a lenti kis tankok, ágyúk találata okozta. Ilyenkor a B, mint bomba, és M, mint motorhiba volt amit ismertünk, de a G-ről, ami a gun szót takarta fogalmunk sem volt. A F jelzést, a benzin rohamos csökkenésből tudtuk. Az L betű pedig repteret jelzett (a leszállás szóra asszociáltunk ugye). Ellenséges gép közeledtekor felvillanó P-re viszont azt hittük, hogy “légi-Postás” gép érkezik – a sárga fokker -, és azt kellene gyorsan leszedni. Ami sosem ment igazán, a légi harcban ugyanis nem jeleskedtünk. Annál inkább ment a bombázás, vérprofin képesek voltunk akár 2-3 ágyút is lekapni egymásután hiba nélkül, maximum repülési magasságból.

 

Ellenséges gép lekaptuk, örömünkben bombát tojtunk.

 

Induláskor a menüben (F3 és F5)  beállíthattunk dolgokat, úgy mint a gravitációt (ha elengedtük a joyt, csökkent a magasság), vagy itt akár fordított irányítást is választhattunk, esetleg nehezíthettük a helyzetünket a játékban.  És ha említettem a “gravitációt”, egészen mostanáig nem tudtam, hogy a W szelet jelzte, így érthető, hogy néha miért mozgott magától a repcsi :) .

Mint írtam fentebb, a játéknak volt eleje és vége is. Ezt mi nem tudtunk, se azt, hogy a pályákon lévő (két reptér közötti terület) célpontokból bizonyos menyiséget kilőve lehetett továbbjutni. Ráéreztünk viszont arra, hogy a “radaros” házak és hidak extra pontot érnek (villogó, keretes X-ek), de arra nem, hogy a kéken villódzó repcsik, tankok, ágyúk, hajók, autók is a kilövendő célpontok közé tartoznak. Aztán egyszer, amikor unokatesóm játszott, és igencsak mákja volt, több megjelölt célpontot is lekapott, egy felszállás után a “városba” ért (bár kalandja nem tartott sokáig). Sosem felejtem el, olyan érzés volt, mintha a játéktérkép egy titkos szegletébe kerültünk volna, hisz addig nekünk az is csodának számított, ha sikerült a folyó túlpartjára keveredni (amikor sokáig húzzuk balra a joyt, néha átengedett a másik oldalra). Később mégis mellém pártolt a szerencse, addig tekergettem, csavartam a botkormányt, bombáztam az ellent, míg eljutottam én is a városba. Emlékszem, hogy elrepültem egy-két fehér épület felett (amiből egyből 3 is akadt egymásután szépen sorban), de nem sikerült megszórni egyet sem, utána viszont már lezuhantam, így buktam az egészet. Pedig, ha azokat az épületeket is megkínálom a ropogós bombcival, akkor a következő leszálláskor véget is ért volna a játék, ugyanis a Blue Max fő célja a 3 kormányzati épület lebombázása és ezzel a háború megnyerése. Ezt így utólag tudtam meg, részben emiatt is került ma ez a játék a terítékre :D.

bluemax2

A “főellenség” a német Fehér Ház.

 

Érdekes volt az is, hogyha “véletlen” valaki a saját hangárját szórta meg, akkor a világ elfehéredett (atombomba robbanás :D), és mi szépen lezuhanunk. Valamint, volt egy idegesítő dolog, amit mi mindig bugnak hittünk, pedig fícsőrnak szánták: ha a játék végéhez közeledtünk, akkor előfordult, hogy landoláskor jött egy mi gépünkhöz tökre hasonlító repcsi, és ha rossz helyen álltunk, lebombázott minket.

Ha nagyon eluntuk magunkat, akkor sokszor azzal szórakoztunk, hogy ki tud gépfegyverrel földi célpontokat lekapni. Ilyenkor alacsonyan szállva lehetett golyókkal is irtani a tankot, ágyút. A fákra kellett csak vigyázni.

bmbomb

Hopp, ez közel volt! Ilyen, amikor visszanyal a fagyi.

 

Szintén érdemes megjegyezni, ami az akkori gamer világba is bepillantást nyújt, hogy a játék programozója Peter Adams (a Zaxxon nevű lövölde készítője), a következő üzenetet rejtette el a forráskódba a kalózoknak, rip-előknek:
“WHAT ARE YOU DOING IN MY CODE? YOU REALLY MUST HAVE SOMETHING BETTER TO DO THAN RIP ME OFF. BY TRYING TO CRACK THIS CODE YOU’RE CHEATING ME OUT OF WHAT I SHOULD EARN FOR THE WORK I PUT INTO IT. I WORKED HARD TO MAKE THIS GAME AND REALLY RESENT THAT I HAVE TO GO TO THESE LENGTHS TO KEEP PIRATES OUT OF MY CODE. BUT AS LONG AS THERE ARE PEOPLE LIKE YOU TRYING TO CHEAT PEOPLE LIKE ME, I’LL BE SPENDING AS MUCH TIME WRITING THIS SENSELESS PROTECTION AS I DO WRITING GAMES. SO WHY DON’T YOU JUST GIVE UP RIGHT NOW AND TELL YOUR PIRATE FRIENDS THAT YOU COULDN’T CRACK BLUE MAX. SPEND YOUR TIME DOING SOMETHING USEFUL WITH YOUR TALENTS, INSTEAD OF MAKING ME WASTE MINE. AND DON’T BOTHER LOOKING FOR MORE MESSAGES, THIS IS THE LAST OF THEM.” PETER ADAMS (forrás)

A kiadó a Synapse Software Corporation volt, ők dobták piacra a kevésbé sikeres folytatást (Blue Max 2001), valamint a Fort Apocalypse-t is, amiről valamikor szintén lesz egy bejegyzés. Szintén egy adalék: a játék 2010-ig tiltó listán volt Németországban.

A Blue Max tehát egy igazi gyöngyszem, ott a helye a játéktörtlénem nagyjai között. Ajánlom mindenkinek, hogy legalább emun tolja végig.

Ja, azt tudtátok, hogy a hidak alatt át lehetett repülni?!:   :D

 

hid

Holarepcsi?

 

35641-blue-max-commodore-64-front-cover

Borítókép

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .