C-64 teszt – A Commodore-om története

Rendhagyó bejegyzés következik. :) Mióta tag vagyok a facebookos Retro számítógép és játék klubbankedvet kaptam, hogy újra beüzemeljem az öreg C-64-et. Előkotortam a szülői ház tetőteréből az öreg masinát, kicsit porosan, koszosan ugyan, de látszólag jól viselte a padlástér hőingadozását, a kazik meg máshol aludtak, így reménykedhettem, hogy nem lesz baj. Sajna, a tévékábel eltűnt, de az említett csoport egyik tagjától rendeltem egyet, amivel a mai okos-tévékkel is kompatibilis lesz.

I live AGAIN!

I live…. AGAIN!

Persze, maga a gép előtte azért alaposan pucoláson esett át (borítás mosás, belül kifújás stb.), a magnó állapota felől viszont kétségeim voltak (szíj, fej állapot stb.). Összerakás után, nagy meglepetésemre, pöccre indult a C64, annyi szépséghibája akadt csak, hogy a power ledet nem jól dugtam be, így az nem világít. Szerencsére, ez nem befolyásol semmit, tettem is be az első kazettát, vigyorogva, hisz cirka 21 év után, újra robogott a Commodore-om!

Turbó betöltés. Bizony, emlékeztem még a folytamra, sőt, láttam egy trükköt (C64 gomb+run stop), amit anno nem ismertem. Press play on tape, majd indult a keresés. Éééés, nem talált semmit. Oké, kazetta fordít, másik oldal előretekerés (ott is van turbó 250). Szintén zenész. Na, tudtam, meghalt a magnó. Azért, megpróbáltam a másik kazit, mert mintha ezen gond lett volna a turbóval… És láss csodát, ezúttal megtalálta!

Háhá! Turbó 250

Háhá! Turbó!

Sietve kiadtam a <- L parancsot, és már pörgött is tovább a kazetta az első játékra (valami war battle +4/c42), ami eddig sosem indult (emlékeztem is erre egyből), de legalább tudtam, melyik oldalon vagyok (rég lekoptak a feliratok), és pont itt volt, a 67-es pozíción a Giana!!!! Naná, hogy ő lesz az első játék, amivel játszani akarok. Tekertem a magnót, parancsok és hopp! Ez a képernyő fogadott:

WP_20170802_011

 (A törölköző élvédő a gyerek miatt :D)

Töltögetés, várakozás (kb. mint egy mai játéknál), és végül a The Great Giana Sisters ott csücsült a memóriában, a run parancsra várva. Itt megjegyzem, hogy én mindig Gianna Sisters T-nek ismertem, egy elírás ‘n’ és a trainer miatt. Csak most jöttem rá, hogy a /t mit takart, érthető már, hogy miért volt örök életünk.

"Ruha" nélkül. :D

“Ruha” nélkül. :D

Hogy milyen boldogság fogott el, amikor pár másodperc múlva, felzendült az intro zenéje, az leírhatatlan. Emulátor ide, homebrew C64 oda, az eredetit semmi sem pótolhatja. Nem a játszás a lényeg, hanem a folyamat, ahogy eljutottam idáig, kezdve az összerakás, turbó töltésen át, a program betöltésének kivárásáig, majd magáig a játékig. Elragadtak az emlékek; ahogy ott ültünk vasárnap délutánonként öcsémmel a C-64 előtt, hülyéskedtünk, egymást piszkáltuk míg vártunk, ezeket nem tudja semmilyen emulátor visszaadni. Még a melegedő alkatrészek illat is ugyan az, mint akkor.

Great game ever!

Great game ever!

Nade’ vissza a mába. Van két Quickjoy II Turbo botkormányom, természetesen a gond velük volt, ez is rémlett, egyik Amiatt anno talonba tettem a gépet, és ugye az első PC-m érkezése megpecsételte a sorsát. Most újra kipróbálva tényleg gond volt velük. Egyikkel nem ment a fel, a másiknál meg a jobbra. Mivel nagy szerelő szaki nem vagyok, csak az aljzatot kaptam le a joyokról, és szépen fülpiszkálóval átportalanítottam mindent, vlaamint a mikrókapcsolókat megmozgattam ott, ahol az irány akadt. Ekkor vettem észre, hogy egyiknél a gombok vezetékei végén elengedtek a panel forrasztások, sajnos nem is működtek a tűzgombok, noha a pucolás rendbe hozta az irányokat. Lett hát egy félig működő botkormány, amivel csak az automata tüzeléssel lehet lövöldözni. A másiknál neccesebb volt a helyzet, az egyik vezeték szakadt el, ami a port csatlakozóba tart. Itt barbár megoldást választottam, és egyelőre csak megcsupaszítottam, majd egybekötöttem a vezetékeket, végül ragasztószalaggal áttekertem. Működött az ötlet, és itt már nem volt gond a gombokkal. Persze, ha lesz időm, tisztességesen rendbe rakom őket, de sajnos most se helyem, se lehetőségem nincs erre.

WP_20170802_018

Cakk und Pakk

Egyelőre ennyi volt, eddig jutottam az újjáélesztő projektben, de ahogy az időm engedi, szedem újra elő a gépet. Tervezek egy floppy meghajtót, commodore monitort és még kazikat szerezni, meg botkormányt stb. Valamint innen tesztelni új/régi játékokat, nem a hülye emulátorral :D Ha idősebb lesz a fiam, őt is szeretném megismertetni a “nagy öreggel”, apa első számítógépével. Ja, igen, már most megtetszett neki, az egyik joy-t szépen kisajátította:

:)
Folyt. köv.

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .