Carnivores – Dínóm dánom

Nemrégiben jelent meg a kevésbé ismert Carnivores sorozat rebootja, ennek apropójaként olvashattok pár sort az elődről, illetve a következő bejegyzések egyikében a rebootrol (remélem, sikerül pár napon belül megírnom).

Az ipar hemzseg az olyan játékoktól, amelyek alapjaiban teljesen elfogadható minőséget képviselnek, de a témájuk miatt csak szűkebb réteg körében lettek sikeresek (pl.: vadászos, halászos játékok).  Számomra, illetve számunkra ilyen különcség volt a Carnivores sorozat, azon belül is a Carnivores 2 Dinousaurs hunterrel töltöttünk hosszú órákat a monitor előtt. Első hallásra a cím egy rossz pc-s játékok kategóriás játékra enged következtetni, ám a név alatt egy derék iparos munka lapul. Akkoriban ráadásul erősen hiánypótló termék volt Carnivores 2, legalábbis nem nagyon akadt rendes, vadászos játék, amiben nem szarvasra, medvére vagy oroszlánra kellett menni, hanem a földtörténet egyik legsikeresebb fajára, a szauridákra.

carnivores-dinosaur-hunter

Annak idején, (’90?) talán nem volt nálam nagyobb dinó b*zi/fan a környéken, de lehet, még  az országban sem. Amikor még Spielberg is csak cápákkal álmodott (ugye, a Jurassic Park után robbant a nagy dinó- láz), én már rég betéve tudtam a földtörténeti korokat, és az azokban előforduló nevezetes lényeket. (Hogy honnan jött ez a mánia, azt nem tudom, talán a Godzilla és a Sat1-en futó dinós „bábszörnyes” filmek hatottak rám).

Természetes volt, hogy minden témára rácuppantam (mind virtuálisan, mint kézzelfogható játék terén), amiben dinók voltak. Pc-n szerintem a Trespasser kivételével sok nagyobb és kisebb nevet kipróbáltam. Így jutottam a Carnivores sorozathoz, előtte demót próbáltam, ami mérföldkő játék lett ez az életemben.

Az első vadászat élményét nem lehet feledni, ahogy lassan közeledik az ember élete első Stegosaurusra felé, de közben tudja, hogy ragadozók (Allosaurusok) leselkednek a környéken, ezért minden neszre figyel. Persze, amikor meghallja, hogy felé trappol egy dög, próbál reagálni, de egy-két másodperc múlva már a hulláját marcangolja a ragadozó. Epik :D

Idővel azért bele lehetett lendülni, vérprofi prehistorikus vadász vált belőlünk. Öcsémmel rendes versenyt toltunk, ki tud nagyobb vadat elejteni. Ebben nagy segítség volt a trófeaterem, ahol a lelőtt lényeket lehetett megszemlézni immár veszély nélkül, közelről. Láthattuk, ki miből mekkorát és mivel sikerült levadásszon. A játékban ugyanis a dinók súly és méretbeli eltéréssel is rendelkeztek, és pontozáskor nagyon nem volt mindegy, hogy pisztollyal kapjuk le a T-Rexet, vagy egy sörétessel sorozzuk meg. Főleg ez utóbbi lénynél volt érdekes a dolog, mert a Rex csak szemlövés esetén feküdt ki. Iszonyat nehéz volt legyűrni. Persze, voltak trükkjeink (tengerbe csalás, sziklára, farönkre ugrálás). Egyszer például, öcsém számszeríjjal leszedett Tyrannosaurusát nem voltam képes hetekig überelni, egészen addig, míg egy sokadik pályakezdéskor elém rakta le a program a gyíkot, amit én kapásból szemen lőttem a pisztolykával. :D

A készítők elég gazdag szaurida állományt vonultattak fel a játékukban, a villámgyors raptorokon át, a sebesüléskor támadó Triceratropson keresztül egészen a páncél testű, T-rexig, lehetett lőni mindenre. Ezenkívül, minden lény “rendelkezett” szaglással, látással valamint hallással így az sem volt mindegy, hogy merről cserkészük be őkelmüket. A ragadozók rendelkeztek még egy elég alap AI-vel is, így volt, amikor cselesen oldalról támadták ránk.

Fegyverek terén ugyan nagyon nem voltunk eleresztve, 4 volt összesen, pisztoly, sörétes, számszeríj és mesterlövészpuska, cserébe kaptunk egy rakás kiegészítő felszerelést (dinósíp, álcaruha, szagelnyomó, radar stb.), igaz, ezek közül volt, amiért pontlevonás járt, ha használtuk.

Ami engem igazán zavart, az a dinók egymással való viselkedése. Értem ezalatt, hogy rajtunk kívül nagyon nem foglalkoztak mással. Hiába vártuk, hogy Spinoszaurusz rátámadjon a békésen legelésző Parasaurolophusokra, ilyen nem fordult elő sosem. A pályák pedig lehettek volna sokkal erdősebbek, mint pl. a Turokban.

Ezek ellenére remek szórakozást nyújtott a játék, tényleg megérdemelne 8/10 értékelést.

(Amúgy volt egy folytatása is, inkább dlc lenne, amiben a jégkorszak vadjaira lehetett vadászni. De az már nem pukkant akkorát.)

Trófeaterem dinót terem.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .