Commodore 64 vásárlási tanácsok – Hogy ne verjenek át a palánkon!

Update: A cikkben leírtak sajnos ma már nem állják meg a helyüket. Eszméletlen árak vannak már a piacon, írott ps1-es játékért is vagyont kértek egy piacon (ráadásul elég gagyin nyomtatatták a “borítót”). De persze ilyen a piac, most van kereslet a retrora, és ezt sokan ki is használják.

Manapság számtalan lehetőségünk van arra, hogy újra Commodore 64-es krémest habzsoljunk, játékokkal, programokkal nosztalgiázzunk. Kezdve az emulátorokkal, a Raspberry Pi-vel, vagy az Ultimate-64-el, a C64 – DTV-ről nem is beszélve. Ezekről tervezek “pár szavas” beszámolókat, de most inkább azt nézzük meg, hogy milyen árakkal, lehetőségekkel számoljunk, ha szeretnénk egy saját, eredeti Commodore 64-et! Mert mégis csak az, az igazi. Mivel a piacon (hazain elsősorban) elég elszállt árakkal találkozni, következzen pár tanács, ötlet és ajánlás a folytatásban.

Álomcsomag az ebayen. *.*

Álomcsomag az ebayen. Na, ilyennel itthon nem nagyon fogunk találkozni.

Jelen cikkben csak C-64-el fogok foglalkozni, mivel úgy is ezt ismerik a legtöbben, és ez a legolcsóbban beszerezhető egység. Természetesen C-16 és +4 is van a piacon, de azok sokkal ritkábbak, így még nem tudtam belőni, mi az ami sok értük. Ám mivel, hamar elkapkodják őket, ami 1-2 napja van fent valahol, az már gyanús :D Fussunk is neki!

Jófogás vagy Vatera?

A két fő magyar piac, ha online szeretnénk vásárolni. Lomisok, bolhapiacok esetében olcsóbban is kifoghatjuk a Commodore-t, és ugye, itt postaköltség sincs, ez megint más taktikát kíván, de tapasztalat híján erre nem térek ki. Vissza a netre. Mind a kettőnek van előnye és hátránya. Jófogáson alkudhatunk, privizhetünk az eladóval, és akár el is állhatunk a vételtől (persze, ennek is van etikettje), cserében esélyes, hogy ismeretlen emberünk eltűnik a pénzzel, és a Jófogás ügyfélszolgálata bizony nem nagyon segíti az ügyünket. Ezért ajánlatos megnézni ki az eladó, ha van rá mód facebook profilt csekkolni, vagy legalább egy személyi másolatot elkérni. Ha vonakodik, akkor gyanús lehet a dolog, ha már mi előre utalunk, vagyis bizalmat alapozunk meg, elvárhatjuk viszonzásul ugyanezt. Természetesen a személyes átvétel vagy utánvét esetén nincs ilyen rizikó (persze, ezt az utóbbit nem szeretik nagyon.) Jófogáson van még háztól-házig szolgáltatás, én így hozattam el pl. a második C64-emt (később erről is írok), monitorral, nyomtatóval, floppy olvasóval és egy rakat lemezzel.
Vatera. Biztonságos, lehet licitálni, az eladót értékelheted, lehet kérdezni. Viszont, mivel az eladáshoz kicsit komolyabb regisztráció szükséges, valamint jutalékot von le, az átlag, egyszeri eladó nem biztos, hogy itt adja el a padláson talált „régi gépét”, valamint az említett, Vaterás részesedés miatt, drágábbak lehetnek a termékek.
Összességében, én a Jófogást ajánlom, illetve, a Retro számítógép és játék klub facebook csoportot, ám ez egy kicsit másabb, mint a fenti kettő,  erről majd a továbbiakban lesz szó.

Mennyit engedsz a feléből?

Térjünk is a lényegre. Időnk van, nem akarunk azonnali vételt, és amit keresünk, az egy átlagos állapotú (működő), teljesen felszerelt (floppy, magnó, legalább egy joystick, játékok, tápegység, kábelekkel) Commodore 64. Típus mindegy (lehet g, c), valamint nem akarunk dobozt, és lehet akár olyan sárga, mint Giana frizurája a dauerkerék után.
Nos, a fenti paraméterek alapján 15 000-16 000 forint a maximum, ami kifizethető egy ilyen csomagért. Tudom, vannak, akik most felhördülnek, de tényleg ennyi. Persze, nem gyakori az ilyen jó fogás, és ki kell várni, de az elmúlt 3 hónap alatt, több ilyen ajánlatot láttam. Egyet én is elhoztam (abban mondjuk kicsit több cucc volt ;D). Néha plusz pár ezer, és van monitor is hozzá, ez azonban tényleg ritka. De, hogy ne beszéljek a levegőbe, ez a Jófogásos termék, éppen a napokban volt kint, 15 000 forintért, mondanom sem kell 1 nap után elvitték:

Szép, igényes csomag!

Szép, igényes csomag 15 000 huf-ért!

Tökéletes kezdő/újrakezdő pakk, bár kicsit drága, így, hogy nincs magnó (ha szükséges és van rá igény egyáltalán). Persze, ha most felmennék a Vaterára/Jófogásra, tele lenne 10 000 forint feletti alapgépekkel, esetek többségében tápegység nélkül (ezeket külön szokták értékesíteni). Nem az ilyen „kereskedőket” kell alapul venni, mert sokuk (kb. 90%), a korábban, talán éppen az adott oldalon, jelentősen olcsóbban megvett termékeket rakja vissza (és ha beleszámoljuk a Vatera jutalékát, az esetleges szállítási költséget, akkor már érthető a magas összeg).
Ezért egyesével megvásárolva drágábban lesz a csokoládés puding, de nézzünk egy listát (ezeket most kerestem ki):

 • Alapgép – C64 C-: 6000 forint
 • 1541/II floppy: 6000 forint
 • Magnó: 2000 forint
 • Joystick: 1200 forint / darab (max. 2000 forintot érdemes rászánni)
 • Videó kábel: 1500 forint (de van 750 körül, aminek a vége RCA bemenetes, tehát + RCA kábel kell hozzá)
 • Játékok: kicsit macerásabb fellelni őket, de szoktak árulni kazettát pár száz forintért,400 forint/floppy áron játékot. Legyen egy 1000 forint.

Így durván 18 000 forintra jön ki. Ha elhagyjuk a magnót, és az olcsóbb videó kábelt választjuk, lehet faragni az árból, de még így is drágább a túrós-tejfölös lángos, mint egy csomagban elvinni az egészet. (Sőt, a hobbielektronika.hu-n most 5000 forint egy Commodore 64 C!)
A másik fontos dolog, hogy néha érdemes kompromisszumot kötni. Van például egy olyan csomag most a Jófogáson, amihez tartozik egy Junoszt tévé 20 000 forintét, ugyan nincs benne joystick, ám van hozzá cartridge, és dobozos a magnó, ezért érdemes lenne alkudni az eladóval, és személyesen elhozni.

12000 fointos régebbi pakk.

12 000 forintos pakk, 1-2 hónappal ezelőttről

Egyszóval, türelem, mert bele lehet futni a legfinomabb túrós-mazsolás banántortába!
Ami fontos még, hogy a  leírást mindig el kell olvasni, mert sokszor ott bukik a dolog. Aranyszabály: teszteletlen gépet ne vegyél! Tényleg, a „fellelt álapotban”, „nem teszteltem, nincs mivel” általában az jelentik, hogy nagy valószínűséggel lekváros bukta a gép. Rizikós, nem ajánlom.
Eredeti doboz esetén megint más lesz a leányzó fekvése, döntse el mindenki maga, megéri e neki az a pár ezer forintnyi (tényleg csak ennyi!) plusz költség.

Egyéb források

Vannak más fórumok, site-ok, ahol szert lehet tenni jó Commodore-ra, én még a többször említett, Facebookos, Retro számítógép és játék klub csoportot ajánlom. Itt kicsit másak a szabályok, a Facebook miatt biztosabb az ellenőrzés, és mivel nincs jutalék, az árak is van, amikor jobbak, mint máshol. De a szabályzatát tessék elolvasni!

Zárószónak még annyit, hogy tényleg gondoljátok át, szánjatok időt a keresgélésre (sokszor órákon belül elviszik a jó árut, sajnos, van, hogy utána vissza is kerül, drágábban). Ne hagyjátok átverni magatokat. Persze, ezek az árak most aktuálisak x év múlva ki tudja mi lesz. De a lényeg, nem 50 000 forint egy dobozos C64 floppyval, csak azért, mert látszólag új.

A jövőben még jönnek kisebb cikkekkel, többek közt a retrobright (sárga műanyag fehérítése) tapasztalataimat fogom megosztani, de folytatom a saját Commodore 64-em történetét! :)

Kérdések jöhetnek, akár üzenetben is!

Jó nosztalgiázást!

4 Responses to “ Commodore 64 vásárlási tanácsok – Hogy ne verjenek át a palánkon! ”

 1. Kádár Péter

  Hello
  Van pár eladó Commodore gépem. 5 db , ebből 2 dobozos, 2db dobozos 1541-es flopi, 1db javítando nyomtató,1db javitando magnó, ha érdekel valakit.

 2. 2 év alatt elmentek az árak. Ma már minden minimum 2x-es szorzóval értendő.

  • Igen sajnos. Én le is álltam a gyűjtéssel, ma szinte megfizettethetetlen olyan konzol, játék, amit előtte pár ezer forintért árultak. Remélem visszaesnek egyszer az árak, de míg van rá kereslet, nem valószínű. Olvasom a facebook csoportokban a piacokon is mi megy… :(

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .