Desert Strike – Sivatagi csapatás

Nem tudok rájönni, mikor és hol játszottam a Desert Strike-kal, hiába törtem napokat a fejem, de az biztos, hogy 1-2 küldetés erejéig röpködtem vele. Mivel nem játszott meghatározó szerepet az életemben, csodálkoztam is, hogyan jutott minap az eszembe, egyszerűen rám tört egy érzés, hogy Desert Strike-ozni akarok. Így egy netes “kutatást” végeztem, a bejegyzés végén linkelt online móddal sikerült kielégíteni a vágyamat :D, és meg kell, mondjam, egész jól elszórakoztam vele.

desrt

Itt még a szemeteskuka is ránk vadászik

A D.S. atyjának három úriember tekinthető (Mike Posehn, Tony Barnes, John Patrick Manley), akik ’92 körül, az Electronic Arts támogatásával piacra dobták a sorozat (mert az lesz) első, és véleményem szerint, legjobb részét. Ebben egy AH-64 Apache helikopáterben kellett Száddán borsa alá orrot törni, pontosabban egy Irakhoz tökhasonló ország diktátorára hoztuk rá a frászt. Azért tudni lehet anno, hogy miről van szó, mi is sejtettük, annak ellenére, hogy nagyon fogalmunk sem volt az Öböl háborúról. Ez a “hasonlítás”, rejtett kikacsintás kisebb botrányt keltett Amerikában: állítólag, a háborút megjárt veteránok tüntetésképpen a játék példányait égették. Ennek ellenére – vagy pont ezért – a D.S. nagyon sikeres lett, és hozott is szépen az Electronic Arts konyhájára, akkor tájt legjobban értékesíttet termékük volt.

 

desert

A taktikai képernyő

 

A játék izometrikus nézetet használ, a helikopter mozgása még most is állat, ahogy a homokdűnék fölött bedől célra forduláskor. A részletes grafikán kívül a háborús hangulatot emelte, hogy voltak baráti egységek is, így nem érződött annyira magányosnak a játék, pedig jóformán egyedül csatáztunk egy egész hadsereg ellen.

Mindig egy anyahajóról indultunk a sivatagba, ide is kellett visszatérni, a játéktér szabadon bejárható volt; a változatos küldetések alatt – éjszakai, túszmentős stb. –  mehettünk amerre akartunk. Voltak ajánlottan elpusztítandó objektumok is, amiket érdemes volt már a misszió elején szétkapni, taktikai rész, hogy később előnybe kerüljünk az egyre táposabb ellenekkel – tankok, légvédelmi ágyúk etc. – szemben. Tömegoszlatásra a gépágyún kívül rakéták is a rendelkezésünkre álltak, amik ha fogytán voltak, a földön szétszórt lőszerekből tudtuk pótolni őket (egy csörlő segedelmével), ugyanígy lehetett hordókat felszipkázva a kerozint utánatölteni.

 

Desert Strike

Sega borító

A Desert Strike számtalan platformra megjelent úgy mint a Sega, Amiga, Dos, Gameboy stb., valamint folytatásai is lettek: Jungle Strike , Urban Strike , szovjet Strike , és Nuclear Strike. Sőt, állítólag az EA fel szeretné támasztani a sorozatot, bár ennek egyelőre nincs nagy lángja.

Nosztalgiázóknak egy link, ahol menteni is lehet ám, de azt hiszem ad pályakódot a sikeres akció után: Desert Strike Online

Jó nosztalgiázást! :D

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .