Dune 2 Online és Legacy – Nyaraljon az Arrakison!

Ezzel szerintem nem leszek egyedül; a Dune 2 volt a legelső RTS, amivel találkoztam. Az újfajta játékstílus hamar meghódított minket, valami más ez, éreztük akkor. Az intorját számtalanszor végignéztük, ahogy szétlövik a katonákat, vagy az ornithopterek kilyuggatják a “monitort” felejthetetlen képsorok. Az egységhangutánzás is megy a mai napig – jó, akkoriban nem tanultunk angolt, így „magyarosan” utánoztuk a katonák jelentését, pl. „odafelmegyek” volt az affermetiv nyugtázás. Szerintem sokan vannak olyanok is, akik tudnak dúdolni a zenéjéből is egy-egy részletet.

 

d2ment.jpg

   Örökös poén a mentat bábozás ( szemet, szájat kattintva mozgatva trágár történet mesélni a jelenlévőknek :D)

Urbánus legenda, hogy ez volt a legelső RTS, de bizonyosan a Magyarországon éppen akkor szárba szökkenő PC kultúra (és a műfaj) egyik erős alappillére volt a Dune 2. Másik, szintén mítosz kategória tárgykörét képezte körünkbe, hogy az első része (mert ugye ez a kettő ) szintén ilyen „építgetős” játék, csak az tartalmaz egy belsőnézetes opciót is :P (Valószínűleg a kalandjátékból látott valaki részletet).

Természetesen volt a haverok közt, aki hamar a mestere lett a játéknak, és ami érdekes, később ez az „arc” igazi rts / tbs fan lett, és az egyik nemezisemé vált :D (És szintén itt kell megemlítenem azt a srácot, aki csak a játékot nézni (dűnézni) ment a legjobb haveromhoz, szinte minden nap, és folyton ott ragadt estig, mondhatni elzavarni sem lehetett, és másnap újra megjelent :) .)

 

amigaposter.jpg

A Dune 2 meghódítja az amigát (is).

 

Párszor én is végigtoltam a játékot, addigra megvolt az utolsó pálya kulcsa – miszerint sok rakétát kell lőni a császárra – és mindig a Harkonnen házra esett a választásom (sorry, akkor nem ismertük a könyvet, én csak egy éve olvastam, szóval nekünk a „kékek” voltak a rossz fiúk. Ki tudja emiatt hányszor bukott el a nemes Atreides ház. :D).
Emlékszem három floppyra fért rá, ami teljesen korrekt volt akkoriban. Ennek köszönhetően a játék gyorsan terjedt a körünkben, számtalanszor másoltuk ide-oda (pl.: format miatt). Ez volt régen, viszont aki ma nosztalgiázni szeretne, és éppen nincsen kéznél neki a játék, esetleg nem akar a dosboxal szórakozni, máris kétfajta lehetősége akad, amivel újra Arrakis forró dűnéi között szállhat harcba az univerzumért, homokférgek és a gaz Harkonnen hordák társaságában:

Elsőként itt van a már jó ideje elérhető Dune 2 online, ahol regisztráció után a mentéseket is vihetjük magunkkal. Bónusznak ugyan itt Transport Tycoon Deluxe-t vagy akár X-COM: UFO Defense-t!!! is tolhatunk mindenféle telepítési hercehurca nélkül.

Ha valaki pediglen egy remaket szeretne, mint én, annak bátran ajánlom a kicsit lassan frissülő, de így is tökéletesen játszható: Dune Legacy-tJelen pillanatban ezt nyúzom; sok kényelmi funkcióval tömték tele: gyors bill., csapat kijelölés, tömeggyártás stb., van benne egyedi térkép, új A.I. – ez ráfért – multi (még nem teszteltem), mindez a régi köntösben – kellenek is hozzá az eredeti játék fájljai.

Jó szórakozást mindkettőhöz! (Mentem nyaralni)

 

Dunelegacy.jpg

Üdvözlet a Dune Legacy második pályájáról, immár az Atreidesek oldalán :D

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .