Informatika történeti kiállítás Szeged – Fényképes beszámoló.

Pár éve tervezem már, hogy megnézem a szegedi Agórában található Informatika történeti kiállítást, amit a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság hozott létre és körülbelül a 4.-5. legnagyobb ilyen témájú bemutató a világon. Mondhatni, az abakusztól a PC-ig van itt minden, egyszóval érdemes látni. Nos, a napokban sikerült ezt a tervemet megvalósítanom.

Családostul érkeztem, mert az eredeti úti cél nem az Agóra volt, hanem a kicsivel távolabb lévő vadaspark. Akár ez is lehet egy nagyobb kirándulás része és míg a gyerekek anyával az elefántot nézik, addig apa a Gepárdot az infós kiállításon. Persze, ha a gyerek inkább videojátékozna, annak sincs akadály, elég komoly retro szoba várja az ifjabb gamereket is. Rövid beszámoló és képek a folytatás után.

Szóval, az asszonnyal szerencsém volt, szívesen elkísért és akkor még nem tudtam, hogy a gyerekkel ők is jól fogják érezni magukat. Nem vagyok egy nagyvárosi ember, de hamar odataláltam a múzeumhoz, a parkolás is elég könnyű, főleg, hogy az Agórának saját udvara van erre a célra. Az épület modern, akadálymentesített, lifttel felszerelve! És külön kiemelném, hogy minket egy nagyon kedves recepciós hölgy fogadott, ritkán találkozik az ember ennyire udvarias kommunikációval!

Abakuszok avagy ókor zsebszámológépei.

Maga a kiállítás két szintet foglal el, és ahogy azt írtam a bevezetőben a tárlat az abakusszal kezdődik, majd szinte az egész alsó szintet elfoglaló mainframe gépekkel folytatódik. Rengeteg csodálatos és megdöbbentően nagy számítógépóriás alussza itt álmát, kiemelném közülük a tekintélyes méretű Razdan-3-at, ami akár a klasszikus sci-fik, kémfilmek kelléke is lehetne. (Engem ráadásul az Evil Genius játék egyik termére is emlékeztetett.)

A Minszk 22 mérete is tekintélyt parancsoló.

De nem csak alvó monstrumokat látni, van lehetőség ezt-azt élőben is kipróbálni. Jó példa erre a ARK-511 telefonközpont. Itt egy piros és fehér, klasszikus tárcsás telefonnal, avagy népies nevén CB76MM-el lehet egymást felhívni, közben megfigyelhető a központ működése is. De több olyan eszköz is van, ami szétszedve került kiállításra, hogy jobban megfigyelhető legyen azok felépítése.

Méhecske.

A második emelet szintén sok érdekességet tartogat, itt találhatóak a személyi számítógépek, a játékkonzolok, a gamer szoba és a Katica is. A klasszikusok mellett (Commodore, Amiga, Atari, Spectrum), szép számmal akadnak ritkaságok, főleg a hazai informatika mérföldkövei, mint a Primo, Aircomp16 vagy a Homelab-ok. De még az Appel szerelmesei is láthatnak gépeket a cég múltjából.
A játékkonzolok terén sem szégyenkezhet a kiállítás, és noha elég foghíjas a gyűjtemény, ne feledjük, nem is ez a fő profil. A pongoktól a Nintendo-ig azért akad itt minden, és természetesen egy Intellivision is a gyűjtemény részét képzi.

Konzolárium.

Végére maradt a játékszoba, ahol az elmaradhatatlan retro PC-k mellett, Amigán, Commodore 64-en, N64-en, Nintendo minin és egyéb gépeken kockulhatunk. Az asszony és a fiam hamar megtalálta magának Mario-t, de legalább addig tudtam készíteni pár képet a Retro Geeknek, míg ők játszottak. :D
(Ott jártunkkor, rajtunk kívül, még volt két srác is a teremben, akik a Quake-t próbálták. Többször elakadtak benne, például az E1M3-on – Necropolis – az ereszkedő mennyezet folyamatosan kinyírta őket. Annyit súgtam, hogy lőjenek a piros jelre :D).

Apa, van még idő, maradjunk

Röviden ennyi lenne, írhatnák még oldalakat, de egyrészt nem akarom ellőni a látnivalókat, élőben úgy is jobb, másrészt lentebb vannak fényképek, amik többet mondanak minden szónál. A kiállításról, a gépekről pedig további infó a Jövő múltja honlapon található!

A retro legyen veletek!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .