Elektor Kalandor

Mint azt egy bejegyzéssel lejjebb írtam volt, Marioval Pc-n játszottam először, de már jóval korábban ismertem. Felénk nem igazán terjedtek el anno a konzolok, nem is tudtam senkiről, aki Nintendoval játszott. Viszont a TV-be akkortájt kezdett beszivárogni a nyugati (ez esetben keleti) kultúra. Az egyik német adón futott egy sorozat (azt hiszem ez), ami élőszereplős/rajzos formában mutatta be Mariot és a világát.

De az igazi kultuszt a kívánság mester, Dévényi Tibi bá teremtett meg ’90 környékén az Elektor Kalandor nevű játékos vetélkedőjével. Röviden a lényeg: otthonról (egy előre felépített rendszerrel) élőben lehetett Super Mariozni a műsor ideje alatt, és aki a legtöbb pontot elérte az mindig valami értékeset nyert.
Nagy durranás volt ez akkoriban, a bezsebelhető nyeremények (pl. a fődíj, utazás Disneylandbe), az otthonról játszás High-tech megoldása (fax szisztéma :P), és maga a játék varázsa mind olyan különlegesnek számított, hogy az olyan kis kockákat, mint én, Vasárnaponként odaszegezett a képernyő elé. Fejben játszottam én is: nyomtam a képzeletbeli telefon nyomógombját, bedőltem az ugrásokkor, mérgelődtem, mikor bénáztak a játékosok, és persze irigykedtem a nyeremények miatt.

 

Érdemes figyelni Tibi bá’ szerkóját is :)

 

A Mario hullám végigsöpört az országon, mindenki szeretett volna bekerülni és játszani, a gyerekek pedig Nintendot kértek karácsonyra, vagy bármire :D. (Tibi bá amúgy kemény reklámot nyomott végig a műsorba, és később is lehetett nála SNES-t nyerni, így végül is részben neki köszönheti Mario a hazai hírnevét).
Ami engem illet, nekem nem Mario volt a platform király. Hogy ki? Arról majd később :)

22 Responses to “ Elektor Kalandor ”

 1. Regi szep idok.
  En mondjuk sose szerettem az ugr-bugri jatekokat.

 2. Ugyanebben az időben futott a Sat1-en is egy telefonos játék, ahol egy labda gurult lefele és a játékos mondta, hogy jobb vagy bal a stúdióban a riporter meg nyomta a gombot :)

 3. Minden Jobbikos Büdös Zsidó Cigány

  Mizie: jaja, le volt takarva a szeme egy fekete ‘alvókendővel’ (valami ilyesmit használtak a ’30-’40 -es években, ha világosban akartak aludni).

 4. twollah: fú, nekem csak egyetlen egy platformot sikerült végigjátszanom, azt is c64-en :D Erre utalgattam, mondjuk nem nehéz kitalálni mi az :)
  mizie: jé, tényleg, erre emlékszem. Onnan tanultuk meg a német bal-jobb szót (“Linksz-reksz” :D), meg a werbungot :D

 5. @Cart: valóban nem nehéz kitalálni, hogy a nővérekre gondolhatsz.

 6. @zZz: aminek egy új, modern változata steam-en megvásárolható.

 7. Vajon mennyi volt a reakcióidő a telefonos megoldásnál?

 8. Az öcsém kétszer is bekerült adásba, nem panaszkodott laggolásra :) Valamilyen modem szerűségre tették a telefon kagylót és gondolom tone hangokkal vezérelték a játékot. Az elsőnél tök jókat nyertünk, az egyik pl. egy vacsora a bajor étterembe (valahol a keleti felé volt)

 9. Void Bunkoid

  voltak azért már régebben is ilyen keménységek, az elektor kalandor elődje volt a terc, meg dominó, na meg a leghíresebb Bummmm! :)

  sőt, az én kedvencem a Trombi és a tűzmanó epizódjai után játszható tűzoltós játék volt, vagy méginkább a nyolcvanas években a tököm tudja már melyik szocreál dinoszauruszjátékvezető által vezetett vetélkedő, vagy a leglegleg, vagy a van benne valami, vagy nemtom, ahol volt “ügyességi rész”, amikor a C64-es Decathlonnal kellett sportolni és joysticket gyilkolni :)

 10. filmfreak Palchy

  Csodás játékok, minden játékszoftverek és konzolok egyik atyja.:)

 11. komplikato

  Gondolom a felvétel azért fekete-fehér, mert a szokásos Secam rendszer versus VHS felvevő volt a témában, mivel az adás színes volt. :)

  Én szerintem valami Skálában vagy ilyesmi műintézményben gyakoroltam egy fél napot amikor élő versenyt hirdettek és akkor rájöttem, hogy az ügyességi játékokban esélyem sincs :D
  Fél órával versen előtt le is léptem.

 12. hogy ez mekkora volt már, ültünk a tv előtt és néztük, mintha csodát látnánk.

 13. Kaptam egy email, és az írója elárulta, hogy ő találta ki és csinálta meg a telefonos összeköttetést. Remélem sikerül még 1-2 kulisszatitkot megtudni. És akkor lesz egy újabb bejegyzést a témában. :)

 14. kifordított nagyanyó

  A legdurvább a Kalán nénis kirakó volt ha emlékeztek rá.
  Illetve,amikor a 6 darab kitűzőt kellett összerakni puzzle-ban.
  Telefonon kkeresztül időre.
  3 erre nézett 3 arra.
  Szerintem azt senki nem tudta megcsinálni.

 15. Ahh azok a régi szép idők. Én játszottam az EK-ban azon a videón faterom helyett. A családi képen jobbról az első.

 16. @Ras: ja és a bénázásról: elég komoly volt a lag, ha jól emlékszem. Lehet a mi telefonunk nem volt az igazi, vagy eleve a komplett rendszernek votl ez a tulajdonsága, messze nem olyan volt, mint amikor otthon a saját NES-en nyomtuk rendes kontrollerrel.
  Egyébként pedig a max pontszám votl a cél, így nem is mindig a pálya gyors teljesítése volt a legjobb ebből a szempontból.

  Sajna Disneyland-be nem mi mentünk.

 17. A nagy flash meg a torpedo Bumm vagy mi volt a neve volt.

 18. @twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:

  A Torpedó nagy volt Dévényi Tibiéknek elég későn esett le az ejtőernyős papírtantusz, hogy mi az összefüggés a sok tévedhetetlen játékos, a csata előtti pillanatra felvillantott hajók, és az egyre terjedő videók között.

 19. Void Bunkoid

  @Adani: a nyeremények voltak a legjobbak, a “külföldi út” meg a “belföldi út”.

  Viszont sosem felejtem el és bocsátom meg Dévényi igazi furkó büdöspesti kérdését, amikor a nyereményt ahhoz kötötte a szerencsétlen vidéki kisvárosi, onnan még 30 kilométernél messzebb nem jutott telefonálónak, hogy válaszolja meg, hány Keravill üzlet van a fővároson kívül az országban.

 20. @Void Bunkoid:

  Az tényleg aljas volt. A Dombóvári féle PC-ABC megvan, abban voltak hasonlók néha nehéz volt eldönteni, hogy a játékos a lamerebb vagy a műsorvezető.

 21. Void Bunkoid

  @Adani: óóó hogyne lenne, mindig közvetlenül az Űrgammák (vagy a julisuli) után jött! :))))))

 22. Az Űrgammák se volt semmi, néhány idegesítő szereplő, néhány Imperium Galactica szintű bejátszás.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .