Terep 2 – Mindenki ezt tolta számtech órán

Szintén egy klasszikus “vírus játék”, ami szerintem az ország összes iskolai PC-jén fent volt. Biztos nem hittük volna el, hogy ez egy magyar srác keze munkája – ha nem lett volna kiírva a képernyőn Nagymáthé Dénes neve – mert annyira összetettnek tűnt a Terep 2 fizikája, mint kevés akkori “nagyobb” játéknak. Kellemes kis instant fun volt, hamar megszerettük, elég volt enter az exe-re, majd töltés, menüben barangolás nélkül indult is a móka, lehetett zúzni a “kékautót”. Ez szó szerint értendő, mert a hihetetlenül valódi fizika mellett egyedülálló törési modell is jellemezte Terep 2-őt. Ketten v. többen versenyezhettünk egyszerre, ilyenkor automatikusan osztottá vált a képernyő, nem kellett állítgatni semmit, szóval tényleg az 5 perces szünetekre tervezték- :D

terep2

Indul a zúzda!

A másik kuriózuma, hogy szabadon bejárhattuk a pályát, nem volt behatárolva az út, mint pl. az akkor tájt debütáló NFS 2-ben, elhagyhattuk azt, felfedezhettük a pixel tájat – szerintem nem is volt olyan, hogy rendes köröket mentünk, mindig zúzásra fordult a játék, és “egykerekezve” reptettük a járművünket, majd “szálltunk át” a következő kocsiba. Ráadásul a játék PCX-ben (klasszikus képfile) tárolta a textúrákat, így az ügyeskezűek szabadon módosíthatták, “moddolhatták” azt. Nekem csak egy rondán a karosszériára felírt nickname-re futotta :D

car1

PCX textura fájl “jpgesítve” :D

 

Voltak különböző nézetek is, úgy minta a belső és mára már alap “cinema” látószög (F1-> gombok). A játék amúgy a Deformers néven vált volna ismerté, ez egy techdemo volt, de ezt akkoriban, egy-két eszement kockát leszámítva, nem tudta senki, így nekünk terep2 marad örökre. (Terep 1 is létezett, ez szintén ismeretlen volt számunkra.)

Nagymáthé Dénes amúgy ennek a kis proginak köszönhette, hogy bevették az  Invictus csapatába, és fontos szerepet játszott az Insane létrehozásában is.

Aki nosztalgiázni szeretne, INNEN letöltheti mind a két Terep részt (xp alatti command menüből simán megy a játék, sajnos 7-es és nagyobb windowsok alatt már emu kell hozzá. :( ).

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .