Trojan Lightpen – Rajzoljunk a monitorra!

Korábban ígértem, hogyha szert teszek egy fényceruzára, pár szót kanyarintok róla itt az oldalon. Nos, szert tettem egyre :D Eredetileg, egy Koala rajzpadra hajtottam (szintén C64-hez!), meg is volt a jelölt Ebay-en, ami amúgy nem lett volna drága (3-4000 Huf), ám a tengerentúli behozatal költsége pont annyira emelte volna meg a végösszeget, hogy kis hazánkban érve még az áfát is ráverte volna a NAV. Így, bánatomban, lecsaptam egy dobozos Trojan fényceruzát, az eladó szerint lánykorában még üzemelt, reménykedtem benne, 30 év elteltével se lesz ez másképp.

Trojai toll

A szokásos bruttó 1 hét alatt itthon is volt, pár egyéb aprósággal egyetemben, így hát, tesztelés alá vetettem. Megmondom őszintén, a fénypuska elvitte az újdonság erejét, ismerős volt már a technológia, nem ütött akkorát, mint a múltkori teszt. De azért akadt róla mondani való.

Elképesztő, hogy mennyi minden készült anno Commodore 64-hez, a 8-bites rendszer olyan dolgokat tudott kezelni, amiről az ember azt gondolná, csak az elmúlt 10 év számítógépei lehetnek rá képesek. Még mindig a csúcs nálam a robotkar és a rajztábla. Persze, ha informatikus ésszel nézem, nem is olyan nagy kunszt megoldani a csupán látszólag bonyolult dolgokat. Inkább a leleményességen van a hangsúly, elég a múltkori fénypuska működésére gondolni. A fényceruza technológiája sem tér el ettől. Igazából alapjai azonosak, a lenti képen is látható, egy fotodióda “veszi” a sugár helyzetét, és “rajzol” arra pontra. Ennek az egyik hátránya már is jelentkezik, egy nagy, fekete folt közepébe már nem tudunk újra rajzolni ( oké, a szélébe sem:)). Szívtam is, amikor sötét hátteret állítottam be a rajzomhoz.

Fénytollbetét, fekete szikszalaggal.

Fénytollbetét, fekete szikszalaggal.

Míg a puskánál a ravaszt kellett meghúzni, itt a control gomb lenyomásával aktiválódik az eszköz. Vicces volt, ahogy pár pillanatig keresgéltem a gombot; hiába, megszoktam, hogy bal gyűrűsujjam tájékán és nem a kisujjamnál keresem :D Van olyan toll modell, ahol magán az eszközön van a gomb, az sokkal kényelmesebb, marad egy szabad kezünk.

A mai menü.

Maga a progi sem bonyolult, hamar ki lehet igazodni benne, semmi extra, szinte a paint egyszerűségével vetekszik. Lehet vele alakzatokat rajzolni, színeket variálni, területeket kitölteni stb. Valamint elmenthetjük az alkotásokat, vagy ki is lehet nyomtatni, ha van hozzá eszközünk.
A csomag "belseje".

Egy jó órás firkálgatással hoztam létre az alant látható alkotást, ami egyrészt azért tartott eddig, mert marhára kényelmetlen volt a monitorra rajzolni. Gyorsan elfáradt a kezem, sajgott az alkarom nem csodálom, próbáljatok pár percig a monitor képernyőjére rajzolni az ujjatokkal, és átélhetitek a hatást. A másik ok, ami miatt elnyúlt az alkotás ideje, hogy sokszor nem érzékelte a monitor a tollat abban a pontban (vagyis fordítva), ahova nyomtam (a fa törzsénél, napsugaraknál ez jól látszik), a bal alsó sarokba pl. egyáltalán nem tudtam levinni a célkeresztet.

Az örök klasszikus: ház fával.

Az örök klasszikus: ház fával.

Ennek a pontatlanságnak az oka, hogy a fénytoll 160 px felbontást tud kezelni, míg a C-64 320 px horizontálisan, ezért marad ki néha 1-1 “kocka”. Vannak olyan rajzprogramok, amelyek megoldják ezt pl. szűrökkel, de az enyémtől ennyire futotta. Komolyabb alkotás létrehozás embert próbáló feladat és kellemes bicepszedzés, minden tiszteletem azé, aki ezzel a tollal és programmal komoly alkotást kreál(t). Persze, nem is erre, hanem főleg prezentációra, szöveg/adat megjelölésre használták leginkább.
A “fénytoll” amúgy először 1955 tájékán jelent meg a piacon és 1960-ra terjedt el igazán. Olyan grafikus termináloknál alkalmazták, mint az IBM 2250 vagy a 3270. A 80′ években átvették az otthoni számítógépek is, mint a Commodore, de az Atarinak is jutott egy példány. Végül a CRT monitorokat leváltó modern megjelenítők és a kényelmesebben használható érintőképernyő vetett véget a karrierjének.

Én sem fogom sűrűn használni, főleg azért, mert féltem a monitort a karcolásoktól, bizony, ez is hátránya volt, de ettől függetlenül értékes darabja lesz a gyűjteményemnek.

Végül pár hasznos infó, kiegészítő:

  • Trojan tulajoknak, plusz négyhez, magyar nyelvű program: ITT
  • Kapcsolási rajz, fényceruza érték kiolvasó program (.D64 valamint txt-ben forrás): ITT

Ha sikerült valami érdekességet ismételten beszereznem, természetesen írok róla :)

 Amilyen ronda, olyan nehéz volt  leírni.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .